Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ -ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ


   Είναι  ιδιαίτερη ευτυχία και τιμή, τόσο για μένα όσο και για τα  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου, που σήμερα αποδίδουμε τιμητική διάκριση, σε ένα εκλεκτό συμπατριώτη μας, που η πορεία ζωής του, τα ενδιαφέροντα, οι επιλογές του,  αλλά και η ανεκτίμητη προσφορά του στον τόπο μας , μας δίνουν ηθικά διδάγματα.
Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, γιατί έχω νοιώσει κα εγώ ο ίδιος, τη χαρά και την λύπη του ναυτικού, το μέγεθος της ευθύνης των πράξεων του και τον κρίσιμων αποφάσεων στο καράβι, όπως ο αγαπητός  μας κ. Δημήτρη Ανδριάνας.

Πόσα λόγια μπορεί να πει κάποιος για τον ρόλο και το έργο  του τόσο σπουδαίου ανθρώπου.; Μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στη ναυτιλία  και μια τόσο ανυπολόγιστη προσφορά στη κοινωνία, στον τόπο μας.

Υπολογίζεται ότι ο κ. Ανδριάνας έχει γράψει  γύρω στα 4000 άρθρα , σχετικά με την ανάπτυξη των Ψαρών, την ιστορία, την ναυτοσύνη, την λαογραφία, τον πολιτισμό,  την παράδοση . Τα άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά πανελλήνιας εμβέλειας, αλλά και στον τοπικό τύπο.
Στο συγγραφικό του έργο έρχονται να προστεθούν αναρίθμητα βιβλία και δημοσιεύματα όπως: « Οι ανεμόμυλοι των Ψαρών»,» Ιωάννης, Βαρβάκης και Αδαμάντιος Κοραής» ¨»η πλαστογράφηση της Ιστορίας των Ψαρών, η Δόξα των Ψαρών, Μελέτη για την Γενική ανασκόπηση  και ανάπτυξη των Ψαρ’ων , ο Κανάρης στη Χίο,  Η Βουλή των Ψαρών, ο Παπανικολής στην Ερεσό και τόσα άλλα στα οποία  πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το ηρωϊκό νησί .Τόση έκταση έργου είναι αδύνατον να περιγραφεί με λίγες λέξεις.

Και δεν είναι μόνο συγγραφική η συμβολή του για τον γενέθλιό του τόπο  :Υποστήριξε το νησί των Ψαρών και το ανέδειξε μέσα από το μεγάλο του ενδιαφέρον. Μέσω της «Επιτροπής Ανάπτυξης Αγόνων περιοχών» , κατάφερε να δοθεί προτεραιότητα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού από το 1974.
Αγωνίστηκε και πέτυχε  επίσης την ίδρυση, Γυμνασίου και Λυκείου στα Ψαρά το 1978.Αυτά είναι δύο έργα ζωτικής σημασίας, που μαζί με πλήθος άλλωνπου έγιναν χάρη στις προσπάθειες του, συνέβαλλαν  τα μέγιστα στην ανάπτυξη.

Ο Δημήτρης Ανδριάνας υπήρξε  και είναι μέχρι σήμερα «ενεργός πολίτης», δεκαετίες πριν εφευρεθεί ο όρος  αυτός. Και πώς να μην είναι άλλωστε αφού συμμετείχε  στο ΔΣ του Συλλόγου Επιθεωρητών Πλοίων , (ήταν ταμίας για πολλά χρόνια), στο Πνευματικό Κέντρο Πειραιά , στην Ελληνική Νομισματική Εταιρεία, στην Ελληνική Επιτροπή προστασία της Φύσης , στην Ελληνική Ένωση  Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος , στην Εθνική Γεωγραφική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 1978 ίδρυσε την Αδελφότητα Ψαριανών και διετέλεσε και για μια εξαετία Πρόεδρος, με αξιοζήλευτη δράση και  παρέμβαση στα κοινά.

Πρωτοστάτησε επίσης  στην ίδρυση Πανεπιστημίου  Αιγαίου. Με τις άοκνες ενέργειές του και την διαρκή προβολή της Ιστορίας του νησιού, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε με μετάλλιο τα Ψαρά  για την συμβολή τους στον ιερό Απελευθερωτικό Αγώνα.
Ας με συγχωρέσει ο ίδιος, έχω παραλείψει πολλά,  πού να χωρέσει μια  τόσο πλούσια ζωή και δράση , θα θέλαμε ώρες  να μιλάμε για καθένα από τα έργα του ξεχωριστά.
Να αναφέρω επίσης ότι είναι ένας εξαίρετος οικογενειάρχης με δύο παιδιά, μια κόρη επιστήμονα  και ένα γιό αξιωματικό της αεροπορίας.

Ανεξάντλητη , η προσφορά του κ. Ανδριάνα σε όλα τα πεδία. Πολυσχιδής η δραστηριότητά του,
καρποφόρο το αποτέλεσμα των πράξεών του. Έδωσε πολλά στον τόπο του.

Το Λιμενικό Ταμείο Χίου , όπως είπα στην αρχή, αναγνωρίζοντας το τιτάνιο έργο του εκλεκτού μας συμπατριώτη, θέλει να του απευθύνει  ένα μεγάλο ευχαριστώ, κάτι που όφειλε να το κάνει η Πολιτεία, πολλά χρόνια τώρα. Ο ανιδιοτελής και ακούραστος σκαπανέας  του πολιτισμού, ο άνθρωπος που αγαπά όσο τίποτε άλλο τον τόπο του , ο άνθρωπος που ανέδειξε  μέσα από τα αναρίθμητα κείμενά  του την λαμπρή ιστορία των Ψαρών, ο άνθρωπος που αγωνίστηκε για την επίλυση των προβλημάτων, αξίζει  χιλιάδες ευχαριστώ. Αξίζει την αναγνώριση, αξίζει την επιβράβευση. 

Θα μου επιτρέψετε να σας προσφέρω την εικόνα του Αγίου Δημητρίου και να σας ευχηθώ , να είστε πάντα γερός με υγεία και να  σας δίνει ο Θεός  δύναμη να πραγματοποιείτε τα όνειρά σας.
Εμείς ενστερνιζόμαστε το όραμά σας για ένα τόπο αντάξιο της ιστορίας του. Και επειδή ξέρουμε ότι  αγαπάτε την πατρίδα- άλλωστε τα πραχθέντα το αποδεικνύουν πανηγυρικά -, σας προσφέρουμε συμβολικά και την Ελληνική Σημαία.

Επιθυμώ ειλικρινά , μέσα από τα βάθη της ψυχής μου , να σας ευχαριστήσω, για ότι έχετε κάνει  όλα αυτά τα χρόνια και αντλώ διδάγματα από εσάς. Σας θαυμάζω απεριόριστα.