Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 40 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ




Η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, μας θυμίζει τους αγώνες για την κατάκτησή της μετά από σκληρές δοκιμασίες  για τον λαό μας.
Οι κοινωνικές κατακτήσεις και τα πολιτικά δικαιώματα, θεμελιώθηκαν και σφυρηλατήθηκαν μέσα σ\ αυτά τα 40 χρόνια. Σήμερα η «επανεκκίνηση|» του πολιτικού συστήματος, η οικονομική και πολιτική ανασυγκρότηση απαιτεί μια κοινωνία με αρχές ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης που βασίζεται στο θεσμό της Δημοκρατίας.  Ο αγώνας μας επικεντρώνεται  στην ισχυροποίηση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας μας , με παράλληλα προϋπόθεση την καλλιέργεια της «δημοκρατικής συνείδησης»  και στη νέα γενιά/
Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος ιδίως τώρα που η χώρα μας έχει διέλθει από τις |συμπληγάδες» της ύφεσης και της κρίσης. Οι δικοί μας αγώνες πρέπει να εστιάζουν στην προώθηση των δικαιωμάτων των πολιτών, για να ζουν  σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας, και ενότητας, που αποτελούν και την πεμπτουσία της  Δημοκρατίας.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Ν.ΧΙΟΥ 

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΧΙΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ



Ο Βουλευτής Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης έστειλε την Πέμπτη, 3 Ιουλίου, αίτημα ενημέρωσης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ειδικά στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών για την πορεία των έργων κατασκευής του αεροδρομίου της Χίου.
Ο Βουλευτής, θεωρώντας εξαιρετικά επείγουσα τη διευθέτηση του ζητήματος της clear way του αεροδιαδρόμου για την οποία έχουν ήδη απαλλοτριωθεί γειτονικές εκτάσεις,  ζητάει να ενημερωθεί εγγράφως για οποιαδήποτε σχετική διαδικασία εκκρεμεί ή έχει δρομολογηθεί προκειμένου να συνεισφέρει στην επίσπευση κι ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου για το νησί της Χίου.
Το θέμα του αεροδρομίου απασχολεί τον Βουλευτή τόσο σε σχέση με την ασφάλεια των πτήσεων, όσο και σε σχέση με τη σημασία του αερολιμένα για τις μετακινήσεις των κατοίκων και την προσέλκυση τουριστών στο νησί.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ




Φίλες και φίλοι,

                        Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τις εργασίες της ημερίδας  που διοργανώνει το Δίκτυο Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ του οποίου η φιλοσοφία και η δράση αγγίζει την χιακή κοινωνία όλο και περισσότερο.
Σήμερα είμαστε εδώ για να ακούσουμε για την συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, και να εξετάσουμε τις προοπτικές της στο μέλλον .
Ο συνεταιριστικός θεσμός αποτελεί συγκεκριμένη και σε παγκόσμιο επίπεδο διαμορφωμένη μορφή οικονομικής δραστηριότητας, με παράλληλες αρχές  ισότητας, ισοτιμίας, αλληλεγγύης, και κοινωνικής υπευθυνότητας . Εν κατακλείδι οι συνεταιρισμοί αποτελούν ένα οικονομικό σύστημα με κοινωνικό περιεχόμενο.
 Υπάρχει επίσης και θεσμικό πλαίσιο για την επιχειρηματική δραστηριοποίηση με έμφαση στην εξυπηρέτηση αναγκών του κοινωνικού συνόλου .
Η σημερινή  ημερίδα, θα διαφωτίσει περισσότερο και θα μεταλαμπαδεύσει την εμπειρία και την ενασχόληση με το αντικείμενο των αξιόλογων πανεπιστημιακών και ερευνητών της Ελλάδας και του εξωτερικού
Τα συμπεράσματα θα αποτελέσουν έναν «οδηγό» δραστηριοποίησης, σε ένα πεδίο που δεν  υπάρχει επαρκής πληροφόρηση και ενημέρωση για τον μέσο πολίτη.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα αναπτυχθούν αυτά τα σημαντικά θέματα , αλλά θα χαρώ περισσότερο να ακούσω  ιδέες ,προτάσεις, και εφαρμογές για το νησί μας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και ίσως είναι και η αρχή κάποιας συνεργασίας. Να υπολογίζετε την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά μου.  Ευχαριστώ για την πρόσκληση, απευθύνω για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και εύχομαι «καλή επιτυχία»  στις εργασίες της  ημερίδας


Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.ΧΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ( 25 ΙΟΥΝΙΟΥ)

     


 Mε την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των   Ναυτικών , θέλω να   εξάρω τον ρόλο των   Ελλήνων ναυτικών, που συνεχίζουν επάξια την μακραίωνη ναυτική παράδοση του έθνους μας και συμβάλλουν τα μέγιστα με την εργασία τους, στο ρόλο που διαδραματίζει  η ελληνική   Εμπορική Ναυτιλία διεθνώς.
Ο  Έλληνας ναυτικός,   φορέας ναυτοσύνης ,διαχρονικά , με την ικανότητά του, την ναυτική του τέχνη και την αφοσίωσή του ,προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στην ναυτική μας υπόσταση και οντότητα, στην οικονομία, στη πατρίδα μας
Αναγνωρίζοντας αυτή  την προσφορά και τον σημαντικό ρόλο του  Έλληνα Ναυτικού, και εκφράζοντας παράλληλα και την ευγνωμοσύνη των συμπατριωτών μας, εύχομαι  υγεία ευημερία και γαλήνιες  θάλασσες σε όλους τους ναυτικούς μας


ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ Ν ΧΙΟΥ



Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Η «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ», ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.




                                           Του ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ
                                                   Βουλευτή Ν.Δ Ν.ΧΙΟΥ

Το 2003 η Ελλάδα άσκησε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετά τη διεύρυνση συγκροτούσε μια ένωση 450 εκατομμυρίων ανθρώπων, με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια «ως υπόδειγμα της αποτελεσματικότητας των μεσαίων χωρών στην άσκηση της Προεδρίας»
Εκείνη την εποχή οι όροι της ανάπτυξης επαναπροσδιορίσθηκαν ριζικά με τη δυναμική παρουσία νέων χωρών στην παγκόσμια αγορά και την συνακόλουθη στροφή στην «εξωστρεφή ανάπτυξη»
Η ελληνική οικονομία τότε,  είχε να αντιμετωπίσει ένα «διπλό αδιέξοδο»καθώς δεν  ήταν ανταγωνιστική σε προϊόντα που προερχόταν από χώρες χαμηλού κόστους  εργασίας, που δεν ήταν απλώς προϊόντα ανειδίκευτης εργασίας αλλά ήταν προϊόντα που σταδιακά ενσωμάτωναν στοιχεία τεχνολογικής καινοτομίας. Επίσης δεν μπορούσε να είναι ανταγωνιστική  σε προϊόντα χωρών που υπερτερούσαν σε όρους ποιότητας κα γνώσεων.
Ήταν φανερό ότι η  χώρα μας  δεν μπορούσε να ακολουθήσει καμιά από τις κυρίαρχες στρατηγικές της εξωστρεφούς ανάπτυξης
. Μετά το 2009, η 5ετής ύφεση συγκλόνισε την Ελλάδα, με τη ριζική πτώση του βιοτικού επιπέδου και οδήγησε – διά του αποκλεισμού – στην μόνη εφικτή στρατηγική ανάπτυξης, αυτή του χαμηλού  κόστους εργασίας.

Η ΣΤΡΟΦΗ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Η στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την οικονομία της γνώσης είναι ιδιαίτερα έντονη  στο πεδίο της αναπτυξιακής στρατηγικής.
Τρεις προτεραιότητες έχουν κεντρική θέση στη στρατηγική «Ευρώπη 2020»: 1) η έξυπνη ανάπτυξη, με την ανάπτυξη μιας οικονομίας που βασίζεται στη γνώση και την καινοτομία, 2) η βιώσιμη ανάπτυξη, με την προώθηση μιας πιο αποτελεσματικής στη χρησιμοποίηση των πόρων, πιο πράσινης, και πιο ανταγωνιστικής οικονομίας, 3) η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, με την ενίσχυση μιας οικονομίας με υψηλό ποσοστό απασχόλησης που εξασφαλίζει οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.
 Η ομοιογενής πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης αντικαταστάθηκε από τοπικά προσδιοριζόμενες πολιτικές που αξιοποιούν τα ισχυρά σημεία
κάθε περιφέρειας, και ενισχύουν επιλεγμένους τομείς ανταγωνιστικότητας πέρα από εθνικά όρια

Η ΕΞΥΠΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

κΗ έξυπνη εξειδίκευση ή στρατηγική RIS3 (Research and Innovation Strategy for Smart Specialization) είναι η νέα πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης προσδιορίζεται από τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και προωθεί το
μετασχηματισμό της περιφερειακής οικονομίας, μέσω διαδικασιών
 «επιχειρηματικής ανακάλυψης» και ευκαιριών στη διεθνή αγορά. Επικεντρώνεται στις δραστηριότητες που έχουν1:) εξωστρεφή / εξαγωγικό προσανατολισμό 2) Στον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων με την υιοθέτηση και διάδοση νέων τεχνολογιών, 3) Στην  τεχνολογική διαφοροποίηση από υφιστάμενες εξειδικεύσεις σε συναφή προϊόντα και υπηρεσίες, 4)Στην ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων μέσω ριζικής τεχνολογικής ανανέωσης και καινοτομίας, και 5 )Στην αξιοποίηση νέων μορφών καινοτομίας, όπως: ανοικτή καινοτομία,  κοινωνική καινοτομία, καινοτομία στις υπηρεσίες.
Οι στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης 2014-2020 για τις ελληνικές περιφέρειες και το σύνολο της χώρας αποτελούν σήμερα το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος, της παραγωγής που δεν βασίζεται σε καινοτομία, ποιότητα και καλή οργάνωσης, και τη  στροφή στην οικονομία της γνώσης.
 Ο σχεδιασμός των στρατηγικών αυτών άρχισε το 2012, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη (Ν. 3852/2010) με αρμοδιότητες για θέματα οικονομικής ανάπτυξης, βιομηχανίας, ενέργειας, τουρισμού, περιβάλλοντος
Το ερώτημα της βέλτιστης εξειδίκευσης της ελληνικής οικονομίας έχει τεθεί σε πολλές μελέτες, καθώς έγινε κατανοητό ότι μικρές οικονομίες της Ευρώπης γίνονται ανταγωνιστικότερες με την επικέντρωση της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών σε ορισμένους κλάδους στους οποίους υπάρχουν συγκριτικά ή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
 Ειδικά για τις Νησιωτικές περιφέρειες(Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού και σε ειδικές μορφές ποιοτικού αγροτικού τομέα).
Η παραγωγική εξειδίκευση, για να είναι αποδοτική, πρέπει υποστηριχθεί από έρευνα και τεχνολογίες που δημιουργούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Η τεχνολογική και οργανωτική καινοτομία αποτελούν κινητήρες του βιομηχανικού μετασχηματισμού που προωθούν οι στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης.
 ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ RIS3
Οι στρατηγικές RIS3 ενδυναμώνουν τις τάσεις περιφερειακής αποκέντρωσης με τη σημασία που αποδίδουν στην εκ των κάτω διαμόρφωση των στρατηγικών και στον αποφασιστικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα.
Σαφής είναι επίσης η προσδοκία των Περιφερειών να διαχειρισθούν τους μελλοντικούς πόρους των διαρθρωτικών ταμείων.
H δυναμική κεντρικής διοίκησης – περιφερειών θα προσδιορίσει αν η έρευνα και η καινοτομία θα αποτελέσουν μια ουσιαστική ευκαιρία παραγωγικού μετασχηματισμού στην επόμενη δεκαετία

«Σε μια περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, το στοίχημα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στον 21ο αιώνα δεν θα βασισθεί στην ανταγωνιστικότητα των χαμηλών μισθών αλλά στην αξιοποίηση της “οικονομίας της γνώσης”, στην δυνατότητά μας να
καινοτομούμε και να παράγουμε υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες»

ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Το άρθρο με τίτλο «Οικονομία της γνώσης- θεμέλιος λίθος της Ανάπτυξης» που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο,  έχει αναφορές  οι οποίες αναγράφονται στο τέλος του κειμένου και αναφορές  οι οποίες είναι πάνω σε συγκεκριμένη ερευνητική εργασία:
Συγκεκριμένα στην εργασία των Νίκου Κομνηνού, και Ελενας Σεφερτζή με τίτλο
»Εξυπνη εξειδίκευση στην Ελλάδα 2014-2020 καινοτομία και παραγωγική ανανέωση|»
Οι προαναφερόμενοι είναι πανεπιστημιακοί- ερευνητές στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης και στην Ερευνητική Μονάδα Αστικής και περιφερειακής καινοτομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οφείλουμε να συμπληρώσουμε και να προσθέσουμε στις βιβλιογραφικές αναφορές και την ανωτέρω εμπεριστατωμένη μελέτη που μας παρείχε χρήσιμα και πολύτιμα εργαλεία ενημέρωσης και γνώσης που ελήφθησαν υπόψη στη συγγραφή του άρθρου 

-ΓΓΕΤ (2012) Πρόταση ΓΓΕΤ για τη ^ιαμόρφωση Κατευθύνσεων Σχεδιασμού και Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού
2014-2020
- European Commission (2008) Fifth Progress Report on Economic and Social Cohesion – Growing Regions, Growing Europe,
Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities.










Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΣ




Επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας  και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, απέστειλε ο βουλευτής ΝΔ Ν.Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης , για τις συνεχείς καθυστερήσεις και ματαιώσεις των δρομολογίων του πλοίου ΘΕΟΦΙΛΟΣ  που εκτελεί το δρομολόγιο Μύρινα- Μυτιλήνη- Χίο- Βαθύ.
    Οι συνεχείς καθυστερήσεις και ματαιώσεις δρομολογίων έχουν ως συνέπεια να αυξάνεται και  το κόστος μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, σημειώνει στην επιστολή ο βουλευτής Χίου, ενώ τονίζει ότι η ενδονησιωτική επικοινωνία και η  ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι παράγοντες ανάπτυξης και τόνωσης της τοπικής οικονομίας, αλλά και συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών.
     Τέλος ζητά από τον υπουργό Ναυτιλίας  και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη  να  πράξει τα δέοντα ώστε να υποχρεώσει την Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου , ΝΕΛ, να συμμορφωθεί με τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τις προγραμματικές της συμβάσεις.


Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

 

 Εύχομαι ολόψυχα, το ανέσπερο φως της Ανάστασης και το λυτρωτικό μήνυμα της θυσίας του Θεανθρώπου να αγγίξουν τις καρδιές όλων μας και να αποτελέσουν αφορμή για εσωτερική μεταμόρφωση και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ