Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

   Ελλάδα, Μεσόγειος, ήλιος, χρώματα, καλοκαίρι. Εικόνες που έρχονται περισσότερο από το παρελθόν και λιγότερο από το αβέβαιο μέλλον. Ο Έλληνας του 2012 βυθισμένος στα προβλήματα που επισώρευσε η οικονομική κρίση, υποδέχεται με σκεπτικισμό το καλοκαίρι που φτάνει παρατηρώντας μελαγχολικά τις πληγές που έχει αφήσει η νέα πρωτόγνωρη κατάσταση.
      Δεν αρκεί παρά μια βόλτα στα παραλιακά θέρετρα, εκεί όπου από τις αρχές του Μάρτη γινόταν το αδιαχώρητο μπροστά στα μεσιτικά προκειμένου να νοικιαστεί κάτι για τρεις μήνες το καλοκαίρι. Περιττή πολυτέλεια τα νοικιαζόμενα καλοκαιρινά σπίτια. Έλλειψη ρευστού, κλειστά μαγαζιά, δυσπραγία και όλα αυτά να επικαλύπτονται από το γεγονός των εκλογών.
     Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και καθώς ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο δυσκολότερος μέσα στη μεταπολιτευτική περίοδο, οι ψηφοφόροι αναμένουν κάποιες λύσεις από τα πολιτικά πρόσωπα που αύριο θα τους εκπροσωπήσουν. Ποιοι από αυτούς θα αναλάβουν το ρίσκο να ζητήσουν δημόσια από την κυβέρνηση μειώσεις φόρων για τις μικρές επιχειρήσεις; Πόσοι από αυτούς έχουν κατανοήσει το αυτονόητο, ότι μόνο οι μικρές επιχειρήσεις θα κρατήσουν τον κόσμο στην δουλειά και θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στην αγορά; Σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου οι τράπεζες από εκεί που πετούσαν λεφτά στους πάντες, δανείζουν με τεράστια δυσκολία (με αποτέλεσμα να κλείνουν η μία μετά την άλλη οι μικρές επιχειρήσεις που καλώς ή κακώς είχαν αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας) έχει προκληθεί ένα έμφραγμα στον τομέα που ουσιαστικά κινούσε την ελληνική οικονομία. Γιατί σήμερα η μικρομεσαία επιχείρηση κατάντησε ο «Μεγάλος ασθενής», μάλλον ο ετοιμοθάνατος. Η οικονομία, ακούγεται αυτό από παντού, θα βασίζεται αποκλειστικά στις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
       Η λύση ωστόσο υπάρχει και την γνωρίζουν όλοι: μετρητά. Κάπου διάβασα μια συμβουλή που έδωσε η γιαγιά σ’ έναν πετυχημένο Έλληνα επιχειρηματία της διασποράς. Του έλεγε λοιπόν η γιαγιά του: «Η έλλειψη κέρδους είναι σαν τον καρκίνο. Σε σκοτώνει αργά. Η έλλειψη ρευστού όμως είναι σαν την καρδιακή προσβολή. Δεν μπορείς να πληρώσεις τους λογαριασμούς και το προσωπικό σου, είσαι τελειωμένος.»
       Η οικονομία ωστόσο, κάνει κύκλους, όπως τα πάντα γύρω μας. Κάποια στιγμή θα επανέλθεις στο κέρδος. Αξίωμα που βοηθά να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας και να μη βγούμε από το παιχνίδι. Όλο και περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα κύρια θύματα της κρίσης.
        Έχω την αίσθηση ότι ο νικητής των προσεχών εκλογών, με όποιο τρόπο αναδείξει την νίκη του, θα πρέπει να εργαστεί για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης που μέχρι τώρα κατείχε το 95% της ελληνικής οικονομίας. Τουλάχιστον. Διαφορετικά το «Κακό» που ακούει στο όνομα πτώχευση, έξοδο από τη Ευρωζώνη, ανέχεια και όλα τα συναφή δεν εξοβελίζεται. Και είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς το αντίθετο.
     Ας ελπίσουμε ότι οι Έλληνες θα υποδεχτούν με μεγαλύτερη αισιοδοξία τα χρώματα του καλοκαιριού. Ας ελπίσουμε ότι οι πολιτικοί που θα εκλέξουν θα δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση. Και πάνω απ’ όλα πως θα είναι ειλικρινείς. Όχι μόνο για να αποκαταστήσουν τη φήμη που τελευταία τους περιέβαλε, δικαίως φυσικά. Αλλά για να αποδείξουν ότι οι Έλληνες μπορούν. Και μπορούν όταν έχουν τα κατάλληλα κίνητρα.
Σταμάτης  Κάρμαντζης
                                                          Περιφερειακός Σύμβουλος
                                                       Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου