Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Δηλώσεις Μητροπολίτη Χίου Ψαρών & Οινουσσών κ.Μάρκου.

«Μην κόβετε άλλο τις συντάξεις των ναυτικών»

      Οι ναυτικοί και οι δυσμενείς εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα που διέπει τον κλάδο τους, καθώς και οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις Α.Ε.Ν. Μηχανικών και Πλοιάρχων, αποτέλεσαν την αφορμή για την πρώτη καθαρά πολιτική παρέμβαση του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου.
      Με επιστολή του στην υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο μητροπολίτης ζητά να αποφευχθούν οι μειώσεις στις συντάξεις των ναυτικών, να παραμείνει αυτοτελές το ΝΑΤ, να μην καταργηθεί ή υποβιβαστεί ο Οίκος Ναύτη και να μην καταργηθούν οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

       Η επιστολή του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου:
   Στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί στους βουλευτές, στον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφεριάρχη, το δήμαρχο και τους διοικητές των σχολών, ο μητροπολίτης αναφέρει:
   «Ως Επίσκοπος της μαρτυρικής και ακριτικής, αλλά και ναυτομάνας Χίου, μετά των κυματόβρεκτων Ψαρών και των αγιοπλόων Οινουσσών, πρωτοστατούντων εις την παγκόσμιον Εμπορικήν Ναυτιλίαν, αποτελούσαν την μεγαλυτέραν και ανέξοδον Βιομηχανίαν της Χώρας ημών, η οποία συνέβαλε και συμβάλλει τα μέγιστα, χάρις εις τον κόπον, τον μόχθον και τας θυσίας των εν αυτή εργαζομένων όλων των τάξεων και βαθμίδων, και εις την, συν πολλοίς άλλοις, στήριξιν και ανάδειξιν της Οικονομίας της Ελλάδος και την αύξησιν του κατά κεφαλήν εισοδήματος, σπεύδομεν «εν όλη ψυχή τε και καρδία», αφουγκραζόμενοι και την εκ μέρους σύμπαντος του λαού πίστιν εις το απόλυτον δίκαιον των αιτημάτων των ανθρώπων της θαλάσσης, να παρακαλέσωμεν Υμάς, όπως έλθητε  αρωγός  εις τα  αιτήματα  «των καταβαινόντων εις θάλασσαν εν πλοίοις, των ποιούντων εργασίαν εν ύδασιν πολλοίς», ώστε, δια των Υμετέρων συντόνων ενεργειών:
1) Να αποφευχθή πάσα μείωσις των συντάξεων των Ναυτικών.
2) Να παραμείνη αυτοτελές Ταμείον το Ναυτικόν Απομαχικόν Ταμείον.
3) Να μην καταργηθή η υποβιβασθή ο «Οίκος Ναύτου» της Χίου,
4) Να στηριχθή και διασφαλισθή η Ναυτεργασία, δια Γ.Ε.Ν.Ε.
5) Να μην υπάρξη μηδέ σκέψις δια την κατάργησιν, συγχώνευσιν η μεταφοράν των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού Χίου και Οινουσσών, και
6) Να επανασυσταθή το  Υπουργείον Εμπορικής Ναυτιλίας.
    Έχομεν δι’ ελπίδος, ότι θα πράξητε ο,τι είναι δυνατόν και θα υπερμαχήσητε δια την ικανοποίησιν των αιτημάτων τούτων, πιστεύοντες ακραδάντως και Υμείς, ότι προσφέρετε ανακούφισιν και αναψυχήν εις τους Ναυτικούς μας και τας Οικογενείας των, αλλά και μεγίστην υπηρεσίαν εις την διακράτησιν, προαγωγήν και ανάδειξιν της Ναυτιλίας της Πατρίδος ημών, διο και εκφράζοντες εκ των προτέρων ομοθύμους ευχαριστίας δεόμεθα του Κυρίου, όπως κρατύνη Υμάς εν υγιεία και δυνάμει πολλή, και διατελούμεν».
Πηγή: PolitisChios

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ομόφωνα έγινε δεκτή η Εισήγηση του Σταμάτη Κάρμαντζη για την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ προσπάθεια κατάργησης των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού σε Χίο και Οινούσσες που διατυπώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Παιδείας, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ                         ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ
                                         ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Αγαπητή συνάδελφοι.

    Κανένας δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα υπήρχε περίπτωση να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τη Χίο με την ναυτιλία, δύο άρρηκτες και συνδεδεμένες έννοιες εδώ και αιώνες.
    Αυτή η παράλογη, -δεν υπάρχει άλλος  πιο εύγλωττος χαρακτηρισμός πιστεύω- εκφρασμένη  θέση για κατάργηση των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού σε Χίο και Οινούσσες που διατυπώθηκε πρόσφατα  από το Υπουργείο Παιδείας ,θα δώσει την χαριστική βολή τόσο στο νησί μας όσο  και στην ελληνική ναυτιλία, αφού  η ναυτομάνα Χιος τροφοδοτεί παγκοσμίως με παραγωγικό δυναμικό, εξειδικευμένο  και καταρτισμένο στις νέες τεχνολογίες.
     Πριν μία εβδομάδα έμαθα  ότι ετοιμαζόταν αυτό το σχέδιο εξόντωσης και αφανισμού, το οποίο και επισήμανα με δημόσια δήλωσή μου, ζητώντας  παράλληλα από τους βουλευτές της Χίου να πάρουν θέση.
     Δυστυχώς επαληθεύτηκα τραγικά όταν μετά από 2-3 μέρες είδε το φως της δημοσιότητας η επιστολή  που απέστειλαν οι καθηγητές, και την οποία σας επισυνάπτουμε μαζί με την εισήγηση- όπου εξέφρασαν τις θέσεις τους για το ότι οι Σχολές δεν πρέπει να κλείσουν  γιατί αυτό θα σημάνει και την καταστροφή  τόσο της τοπικής οικονομίας και  κοινωνίας όσο και της ελληνικής ναυτιλίας.
     Δεν είναι μόνο στη γεωγραφική διάσταση το πρόβλημα. πρέπει να συνυπολογιστούν και οι επενδύσεις, δωρεές ,προσφορές του εφοπλιστικού κυρίως κόσμου , ο οποίος κάλυψε όλα τα κενά και τις ανεπάρκειες του κράτους , που  αντί να ενισχύει, καταστρέφει τον πιο κερδοφόρο κλάδο της οικονομίας μας .
       Είναι πέρα από κάθε φαντασία να κλείσουν αυτές  οι σχολές. Θα πρέπει να αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια να τις κρατήσουμε.
    Στην επιστολή των καθηγητών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου αποτυπώνονται εύγλωττα τα πάντα…
     Οι Χιώτες, οι Εγνουσιώτες και οι Ψαριανοί  συνταυτίζονται με αυτές της απόψεις  που διατυπώνονται στην επιστολή . 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1.      ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ , ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΟΥΝ , ΟΥΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΥΤΗ Η ΠΕΝΙΧΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ
2.      ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤOΝΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ..
3.      ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ  ΑΝΑΛΟΓΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΟΤΙ TΟ ΕΝΑ (1) ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ (4) ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΧΙΟ!
4.      ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟYΡΓΟ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ Ο Κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ.

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» «Επιχειρούμενη κατάργηση Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού Χίου και Οινουσσών»

          Στα πλαίσια των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα για την εφαρμογή «Καλλικράτη» στην Ναυτική Εκπαίδευση από το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καταργηθούν οι Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού σε Χίο και Οινούσσες.

     Οι Καθηγητές της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου με πρόσφατη επιστολή τους, την οποία σας επισυνάπτουμε, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το μέλλον της Ναυτικής Εκπαίδευσης και της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου και ζητούν την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία η Σχολή.
κ. Περιφερειάρχη

          Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα για τη ναυτική εκπαίδευση, για τη ναυτιλία, για την τοπική οικονομία, για την απασχόληση, για τη Χίο, τις Οινούσσες και το Βόρειο Αιγαίο. Δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος, παρακαλούμε να συζητηθεί εκτός της ημερήσιας διάταξης στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου στη Μυτιλήνη. 

Εισηγητής του θέματος εκ μέρους της Παράταξης μας θα είναι ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χίου κ. Σταμάτης Κάρματζης.                                  
 Με τιμή

Παύλος Βογιατζής  Επικεφαλής
«ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» 
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι: Βαλσαμίδης Θεόδωρος, Γόμου – Πρωτογεράκη Καλλιόπη, Καλλονιάτης Παναγιώτης, Τζιμής Ευστράτιος, Σάρακας Δημήτρης, Βρουλής Παντελής, Κάρμαντζης Σταμάτης, Μαλαφής Γιάννης, Κωνσταντινίδης Πολυκράτης, Πανούσος Αρτέμης.

ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΧΙΟΥ - ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

      Δεν είχε προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από το προηγούμενο άρθρο μου, με την τραγική διαπίστωση ότι ο επερχόμενος «Καλλικράτης» στη ναυτική εκπαίδευση θα πλήξει πρωτίστως την Χίο και τις Οινούσσες, και θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.


      Από δημόσιο βήμα μάλιστα κάλεσα και τους δύο βουλευτές του Νομού μας να κινητοποιηθούν και να γίνουν και οι ανάλογες παρεμβάσεις.

       Η ναυτική εκπαίδευση ήταν πάντα διέξοδος των νέων από την ανεργία, ιδιαίτερα τώρα μάλιστα που «πληρώνει το μάρμαρο» η νέα γενιά. Η επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν οι καθηγητές των Σχολών, και δημοσιεύτηκε στα τοπικά ΜΜΕ, δυστυχώς επαληθεύει τραγικά την εκφρασμένη ανησυχία μου.
       Είναι πέρα από τα όρια της φαντασίας, ότι η ναυτομάνα Χίος, ο τόπος που τροφοδότησε και τροφοδοτεί παγκοσμίως την ναυτιλία μας με έμψυχο δυναμικό, θα στερηθεί τις σχολές που λειτουργούν σε Χίο και Οινούσσες.

    Ενστερνιζόμενος τις ανησυχίες των υπευθύνων των Σχολών και των διδασκόντων, θεωρώ ανοσιούργημα όχι μόνο μία πιθανή κατάργηση των σχολών, αλλά ακόμη και μια πιθανή σκέψη για συρρίκνωση τους. Η ελληνική ναυτιλία είναι ο μόνος υγιής κλάδος «ένα σωσίβιο» στην οικονομία μας και ο μόνος κλάδος που δέχεται απανωτά πλήγματα και σφυροκοπήματα.   
   Οι σχολές λειτουργούν με τα καλύτερα μηχανήματα (τελευταίας τεχνολογίας), οι εγκρίσεις από τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΕΣΠΑ έχουν πάρει το δρόμο τους. Οι περισσότεροι Χιώτες εφοπλιστές έχουν βάλει το «χέρι στη τσέπη» με δωρεές και προσφορές, για εξοπλισμό και κτίρια, κάτι που ήταν μονίμως απρόθυμο και ανίκανο το κράτος να πράξει.
      Χίος και ναυτιλία είναι δύο άρρηκτα δεμένες έννοιες, εδώ και αιώνες. Η ναυτιλία είναι ένας τομέας που συντηρεί χιλιάδες οικογένειες, στο νησί μας και αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή εισοδήματός του. Αυτή η καταστροφική πρόθεση, θα αποδεκατίσει, θα αφανίσει, θα λεηλατήσει, τον πιο ελπιδοφόρο κλάδο της πατρίδας μας.


   Για άλλη μια φορά κάνω έκκληση στους τοπικούς βουλευτές, να αντιδράσουν δυναμικά, Η βαρύτητα αυτού του θέματος και ο υπερεπείγον χαρακτήρας του, πρέπει να απασχολήσουν και το προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου, όπου η παράταξή «Αγώνας για τα νησιά» μας, θα το φέρει προς συζήτηση.Κανένας Χιώτης, αιρετός ή μη δεν πρέπει να μείνει απαθής.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, οι Σχολές ΑΕΝ Χίου και Οινουσσών, να συνεχίσουν να λειτουργούν στα νησιά μας. Καλώ την Περιφέρεια, και κάθε εμπλεκόμενο φορέα, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την προάσπιση του δίκαιου αιτήματος.
Καλώ το χιώτικο λαό σε επαγρύπνηση, για να μην περάσει αυτό το εξοντωτικό σχέδιο, με τις δραματικές επιπτώσεις σε τοπική οικονομία και κοινωνία .

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

   Ελλάδα, Μεσόγειος, ήλιος, χρώματα, καλοκαίρι. Εικόνες που έρχονται περισσότερο από το παρελθόν και λιγότερο από το αβέβαιο μέλλον. Ο Έλληνας του 2012 βυθισμένος στα προβλήματα που επισώρευσε η οικονομική κρίση, υποδέχεται με σκεπτικισμό το καλοκαίρι που φτάνει παρατηρώντας μελαγχολικά τις πληγές που έχει αφήσει η νέα πρωτόγνωρη κατάσταση.
      Δεν αρκεί παρά μια βόλτα στα παραλιακά θέρετρα, εκεί όπου από τις αρχές του Μάρτη γινόταν το αδιαχώρητο μπροστά στα μεσιτικά προκειμένου να νοικιαστεί κάτι για τρεις μήνες το καλοκαίρι. Περιττή πολυτέλεια τα νοικιαζόμενα καλοκαιρινά σπίτια. Έλλειψη ρευστού, κλειστά μαγαζιά, δυσπραγία και όλα αυτά να επικαλύπτονται από το γεγονός των εκλογών.
     Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και καθώς ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο δυσκολότερος μέσα στη μεταπολιτευτική περίοδο, οι ψηφοφόροι αναμένουν κάποιες λύσεις από τα πολιτικά πρόσωπα που αύριο θα τους εκπροσωπήσουν. Ποιοι από αυτούς θα αναλάβουν το ρίσκο να ζητήσουν δημόσια από την κυβέρνηση μειώσεις φόρων για τις μικρές επιχειρήσεις; Πόσοι από αυτούς έχουν κατανοήσει το αυτονόητο, ότι μόνο οι μικρές επιχειρήσεις θα κρατήσουν τον κόσμο στην δουλειά και θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στην αγορά; Σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου οι τράπεζες από εκεί που πετούσαν λεφτά στους πάντες, δανείζουν με τεράστια δυσκολία (με αποτέλεσμα να κλείνουν η μία μετά την άλλη οι μικρές επιχειρήσεις που καλώς ή κακώς είχαν αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας) έχει προκληθεί ένα έμφραγμα στον τομέα που ουσιαστικά κινούσε την ελληνική οικονομία. Γιατί σήμερα η μικρομεσαία επιχείρηση κατάντησε ο «Μεγάλος ασθενής», μάλλον ο ετοιμοθάνατος. Η οικονομία, ακούγεται αυτό από παντού, θα βασίζεται αποκλειστικά στις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
       Η λύση ωστόσο υπάρχει και την γνωρίζουν όλοι: μετρητά. Κάπου διάβασα μια συμβουλή που έδωσε η γιαγιά σ’ έναν πετυχημένο Έλληνα επιχειρηματία της διασποράς. Του έλεγε λοιπόν η γιαγιά του: «Η έλλειψη κέρδους είναι σαν τον καρκίνο. Σε σκοτώνει αργά. Η έλλειψη ρευστού όμως είναι σαν την καρδιακή προσβολή. Δεν μπορείς να πληρώσεις τους λογαριασμούς και το προσωπικό σου, είσαι τελειωμένος.»
       Η οικονομία ωστόσο, κάνει κύκλους, όπως τα πάντα γύρω μας. Κάποια στιγμή θα επανέλθεις στο κέρδος. Αξίωμα που βοηθά να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας και να μη βγούμε από το παιχνίδι. Όλο και περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα κύρια θύματα της κρίσης.
        Έχω την αίσθηση ότι ο νικητής των προσεχών εκλογών, με όποιο τρόπο αναδείξει την νίκη του, θα πρέπει να εργαστεί για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης που μέχρι τώρα κατείχε το 95% της ελληνικής οικονομίας. Τουλάχιστον. Διαφορετικά το «Κακό» που ακούει στο όνομα πτώχευση, έξοδο από τη Ευρωζώνη, ανέχεια και όλα τα συναφή δεν εξοβελίζεται. Και είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς το αντίθετο.
     Ας ελπίσουμε ότι οι Έλληνες θα υποδεχτούν με μεγαλύτερη αισιοδοξία τα χρώματα του καλοκαιριού. Ας ελπίσουμε ότι οι πολιτικοί που θα εκλέξουν θα δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση. Και πάνω απ’ όλα πως θα είναι ειλικρινείς. Όχι μόνο για να αποκαταστήσουν τη φήμη που τελευταία τους περιέβαλε, δικαίως φυσικά. Αλλά για να αποδείξουν ότι οι Έλληνες μπορούν. Και μπορούν όταν έχουν τα κατάλληλα κίνητρα.
Σταμάτης  Κάρμαντζης
                                                          Περιφερειακός Σύμβουλος
                                                       Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Υλοποίηση και Αναθεώρηση του Ε.Π. «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013»

    Στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, η μόνη διέξοδος, η μόνη εναλλακτική πρόταση για να ανακάμψει ο τόπος μας είναι η ανάπτυξη. Η Περιφέρεια, εκ του θεσμικού της ρόλου, μπορεί και πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια για την ανάπτυξη στα νησιά μας. Αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ, το μόνο διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, μπορούν να υλοποιηθούν επενδύσεις και έργα που θα τονώσουν την απασχόληση, θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις και θα ολοκληρώσουν τις βασικές υποδομές στα νησιά μας.
    Τις προηγούμενες μέρες, όπως ενημερωθήκαμε από τον τοπικό τύπο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013», το οποίο παρουσιάζει σήμερα ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό απορρόφησης (24,5%). Ταυτόχρονα σημαντικά αναπτυξιακά έργα για όλα τα νησιά, είτε έχουν ενταχθεί και δεν έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, είτε ακόμα δεν έχουν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση τους.
    Με βάση τα παραπάνω, παρακαλούμε στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου να μας ενημερώσετε με αναλυτικά στοιχεία για τα εξής:
1.  Πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Προγράμματος, προβλήματα που έχουν ανακύψει και καθυστερήσεις.
2.  Ενέργειες για την επιτάχυνση της υλοποίησης του Προγράμματος προκειμένου να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.
3.    Προγραμματισμός και διαθέσιμοι πόροι για την ένταξη νέων έργων.
    Επίσης, με βάση την από 18.07.2011 σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας θα έπρεπε εντός του 2011 να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναθεώρηση του Προγράμματος, προκειμένου να εγκριθεί εντός του 2012. Η αναθεώρηση μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος. 

          Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχετική πληροφόρηση, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αναθεώρηση του Προγράμματος. 
Με τιμή, Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»
Παύλος Βογιατζής 
Επικεφαλής
Βαλσαμίδης Θεόδωρος, Γόμου – Πρωτογεράκη Καλλιόπη, Καλλονιάτης Παναγιώτης, Τζιμής Ευστράτιος, Σάρακας Δημήτρης, Βρουλής Παντελής, Κάρμαντζης Σταμάτης, Μαλαφής Γιάννης
Κωνσταντινίδης Πολυκράτης, Πανούσος Αρτέμης

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Δήλωση Σταμάτη Κάρμαντζη για το θάνατο του Καπετάν Νικόλας Γιόμελου.

         Ο Καπετάν Νικόλαος Γιόμελος υπήρξε ένας πραγματικός  αγωνιστής με προσήλωση στις αρχές του, και στα ιδανικά του. 
       Ήταν  σε όλη του τη ζωή σταθερά προσανατολισμένος στις προοδευτικές αξίες και τις υπηρέτησε  με σεμνότητα και συνέπεια. Αγωνίστηκε για μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ειρηνική, πιο ανθρώπινη.
             Εξέπεμπε  το σεβασμό σε όλους μας και πάντα ο λόγος του όσο και κριτικός και αν ήταν, ήταν πάντα δίκαιος και  ανιδιοτελής.
             Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου . Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

14/3/2012 Η ΑΛΗΘΕΙΑ online

Σταμάτης Κάρμαντζης: Ένας... δρομέας του ελληνικού πολιτικού... στίβου

    Ο Σύλλογος "KARYAI SOCIETY OF CHIOS"  στο Σικάγο προσκάλεσε σε επίσημη επίσκεψη τον Αντι-Νομάρχη Χίου Κο Σταμάτη Κάρμαντζη να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις των Χιωτών του Σικάγου (τον Νοέμβριος 1999) για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Χίου. Για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων του Χιώτικου λαού και των αποδήμων συμπατριωτών μας στην Πολιτεία του Ιλινόις.


      Ο Κος Στ. Κάρμαντζης μίλησε από όλους τους τοπικούς ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και μετέφερε την αγάπη της Μητέρας Πατρίδας σε όλους τους Έλληνες που ζουν, που εργάζονται και που διακρίνονται σε όλους τους τομείς της οικονομικής της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
 

    Ο Αντι-Νομάρχης Χίου επισκέφθηκε αρκετά ελληνικά ημερήσια και απογευματινά σχολεία και έζησε εντονότατες στιγμές εθνικής συγκίνησης από τις αυθόρμητες εκδηλώσεις των ελληνοαμερικανών μαθητριών και μαθητών, αλλά και από τους αφοσιωμένους στην εκπαιδευτική και εθνική αποστολή τους, δασκάλους των σχολείων της Ελληνικής Παροικίας. 


   Στις εκδηλώσεις των μαθητών και των δασκάλων ο Κος Κάρμαντζης απάντησε με θαυμασμό για το αξιοθαύμαστο έργο που επιτελείται στα Ελληνικά σχολεία του Σικάγου και με την ευφράδεια που τον διακρίνει, γέμισε τις καρδιές μαθητών και δασκάλων με εθνικές παραινέσεις. Το δώρο του στα σχολεία που επισκέφθηκε ήταν εκτός από την αγάπη του και πλήθος ελληνικών σημαιών που για το σκοπό αυτό έφερε από την Μητέρα Πατρίδα.


    Επίσης ο Αντι-Νομάρχης Χίου είχε προγραμματικές εθιμοτυπικές συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους τις Πολιτείας του Ιλλινόϊ τις οποίες συντόνιζε ο Πρόεδρος του Συλλόγου "KARYAI SOCIETY OF CHIOS" Κος Δημήτριος Κρητικός σε συνεργασία με την Betty Grinzanis, υπεύθυνη επί των Δημοσίων Σχέσεων. 


  
    Συναντήθηκε με την Υποκυβερνήτη Κα Corrine Wood με την Ειδική Σύμβουλο του Κυβερνήτη Κα Penny Kendall, με την αρμόδια επί οικονομικών θεμάτων Κα Judy Baar Topinka, με τους επικεφαλής του Εμπορικού Τμήματος του Ιλινόις Κυρίους Charles Reed και Margo Theodore και με εκπροσώπους του Δήμου του Σικάγου.




   Τέλος ο Κος Σταμάτης Κάρμαντζης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο Κο Δημήτριο Κρητικό και από τον Κο Γεώργιο Θεοδοσόπουλο, Καθηγητή Θεολόγο, επισκέφθηκε τον Κυβερνήτη του Ιλινόις Κο George Ryan, στο Κυβερνείο της Πολιτείας, στην πρωτεύουσα του Ιλινόις, το Spingfield. 
   Ο κος Κάρμαντζης ευχαρίστησε τον Κυβερνήτη για την αγάπη με την οποία περιβάλλει τους Έλληνες του Ιλινόις. 
      Ο Κυβερνήτης, μεταξύ των άλλων επαινετικών λόγων για τους Έλληνες του Ιλινόις, του ανέφερε ότι έχει πολλούς Έλληνες φίλους.

    Ο Αντι-Νομάρχης αναχώρησε για τη Μητέρα Πατρήδα γεμάτος με διακρίσεις, μεταξύ των άλλων το Κλειδί της Πολιτείας του Ιλλινόι και το Ανώτατο μετάλλιο της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Σικάγου. Δήλωσε ότι "Οι Έλληνες που ζουν εδώ στην Αμερική, και όπου γης, διαφυλάσσουν με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις, τη γλώσσα, τη θρησκεία και όλα τα ιερά και τα όσια  του Έθνους μας".

     Καλό θα ήταν και άλλοι δρομείς του ελληνικού πολιτικού... στίβου, με ξεκάθαρες εθνικές ιδέες και με ανιδιοτέλεια, να προγραμματίσουν παρόμοιες επισκέψεις στα "Κέντρα" των Ελλήνων της "Διασποράς" Θα ωφεληθούν πραγματικά.
 

 Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.



Δημήτριος Κρητικός Πρόεδρος του Συλλόγου  

"KARYAI SOCIETY OF CHIOS"

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

2001: Η Χαρά Καρυάμη, ο Αλέξης Αλεξόπουλος και οι δύο Ολυμπιονίκες στο ΣΙΔΝΕΪ 2000.

Τιμητική τελετή στο 
Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου 
για τους Χιώτες Ολυμπιονίκες στο Σίδνεϊ 2000.

   Απονομή αναμνηστικής πλακέτας από τον Αντι-Νομάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη στην Ολυμπιονίκη Χαρά Καρυάμη. 

   Η Χαρά Καρυάμη κατάγεται από την Ποταμιά Χίου και ήταν η τρίτη Ολυμπιονίκης στη Ρυθμική Γυμναστική (ΑΝΣΑΜ-ΠΛ) ομαδικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ 2000.


    Απονομή αναμνηστικής πλακέτας από τον Αντι-Νομάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη στον Ολυμπιονίκη Αλέξη Αλεξόπουλο. 

   Ο Αλέξης Αλεξόπουλος κατάγεται από την Πυραμά Χίου και ήταν ο ένατος Ολυμπιονίκης στο τέσσερα επί 100 σκυταλοδρομία ομαδικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ 2000.


Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Προσοχή ! ! !, μην κλείσουν τις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού.

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 
ΑΕΝ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ! ! !

του ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ

      Mε την ανεργία να καλπάζει στη χώρα μας, και μετά τα απανωτά κτυπήματα που δέχεται κάθε μέρα ο τομέας της ναυτιλίας, την επιχειρούμενη κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (Γ.Ε.Ν.Ε), την αιφνιδιαστική 1/4/2012 ένταξη του Οίκου του Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ, και πολλά άλλα, έρχεται τώρα η κ.Διαμαντοπούλου, να οληρώσει το καταστροφικό έργο που ξεκίνησε πριν δυο χρόνο, και έχει ως στόχο να πλήξει τον πιο υγιή κλάδο της οικονομίας μας: την ναυτιλία μας.

       Η ναυτική εκπαίδευση, είναι ένας άλλος τομέας ο οποίος μπαίνει στο στόχαστρο, αφού κατά πληροφορίες, αναμένονται συγχωνεύσεις, κατά τα πρότυπα ενός εκπαιδευτικού Καλλικράτη, που εφάρμοσε η κ.Διαμαντοπούλου, στην προηγούμενη υπουργική θητεία της.

    Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, Χίου και Οινουσσών, τροφοδοτούσαν και τροφοδοτούν την ναυτιλία μας με  στελεχιακό δυναμικό υπερεπαρκώς  εκπαιδευμένο -δεν είναι τυχαία άλλωστε η θέση της Ελλάδος στην παγκόσμια ναυτική κατάταξη- και μία ενδεχόμενη  κατάργηση  τους θα δώσει άλλη μία «χαριστική βολή» στην Xίο και τους ανθρώπους της, με ότι αυτό συνεπάγεται.

     Δεν πρόκειται καθ οιονδήποτε τρόπο  να δεχθούμε καμία επιχειρούμενη υποβάθμιση του ρόλου της Χίου στην  ναυτιλία μας. Ας υπάρχει επαγρύπνηση εφιστώ την προσοχή  προς κάθε κατεύθυνση, πριν βρεθούμε για άλλη μια φορά προ τετελεσμένων  γεγονότων.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Τάξη και… μπάρκο

Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ 

Δεν το κρύβει, θέλει να προσφέρει, νιώθει την αδικία, την έζησε παιδί, θέλει να προσθέσει το δικό του λιθαράκι στην πολιτική, που προφανώς θεωρεί ως αρχή των πάντων.

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΗΣ ΝΔ

Τάξη και . . . μπάρκο

        Λένε ότι ο άνθρωπος διαμορφώνεται από την παιδική του ηλικία.
        Ο συνομιλητής μου έχει μια <<έμφυτη επισημότητα>> αλλά του μιλάς στον ενικό.
        Απέναντί σου κάθεται ο Σταμάτης Κάρμαντζης αλλά δίπλα σου είναι ο Σταμάτης με το πείσμα του παιδιού που είδε τη ζωή πολύ ψηλά και είπε, <<θα σε φτάσω>> εκεί στην κορυφή.
        Μέχρι τη Βουλή; Γιατί όχι, μέχρι εκεί...
        Όταν ένα παιδί 13 χρόνων αφήνει την Α' Γυμνασίου μπαρκάρει, γιατί η οικογένεια δεν τα βγάζει πέρα, γράφει υπηρεσία 1,5 χρόνου, έρχεται, φοιτά στη Β' Γυμνασίου, μπαρκάρει πάλι 1,5 χρόνο και επιστρέφει για να τελειώσει το σχολείο, αυτό το παιδί μπορεί να φτάσει παντού.
        Και στο τέλος, αν οι τριακόσιες επιλογές μας βασίζονταν σε ανθρώπους με 35 χρόνια ένσημα στην πλάτη, σαφώς τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ


ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ  

       Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτών προσφέρεται άλλη μια φορά για ένα απολογισμό και προβληματισμό – όσο κι αν επαναληφθούν τα ίδια – σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, που συγκεκριμένα αναφέρονται: 

  • στην ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών
  • στην πληροφόρηση τους για την ποιότητα των προϊόντων
  • στη δυνατότητα τους για επιλογή, (που συνδέεται με την επάρκεια και ποικιλία των προϊόντων)
  • στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους
  • στην αποζημίωσή τους όταν πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης
  • στην εκπροσώπηση τους στα κέντρα αποφάσεων
  • στη καταναλωτική αγωγή τους
  • και στο δικαίωμά τους για ένα υγιεινό και αειφόρο φυσικό περιβάλλον. 
 
        Ο εορτασμός, μάλιστα, αυτός αποκτά δραματική επικαιρότητα εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής – και όχι μόνο – κρίσης, που όλο και περισσότερο αποκαλύπτει το ειδεχθές της πρόσωπο. 
        Tώρα είναι περισσότερο επιτακτικό από ποτέ να στηρίξουμε την τοπική και εγχώρια αγορά, να προωθήσουμε τα προϊόντα μας, να αντισταθούμε στις «σειρήνες» του υπερκαταναλωτισμού. 
         Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική, μαζική, δυναμική για να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων για ανάκαμψη και για βελτίωση της οικονομικής ευημερίας.

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

AEGEAN REGATTA 2012

http://www.aegeanregatta.gr/

19  ΕΩΣ  24   ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Ημ/νίαΔιαδρομήΜίλια
ΚΥΡΙΑΚΗ           19-08-12 ΜΥΤΙΛΗΝΗ  -  ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ47
ΤΡΙΤΗ                 21-08-12ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ  -  ΒΟΛΙΣΣΟΣ34
ΤΕΤΑΡΤΗ           22-08 -12ΟΡΤΣΑ  -  ΠΡΥΜΑ Ή INSHORE12
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ     24-08-12ΒΟΛΙΣΣΟΣ  - ΣΥΡΟ79

ΟΝΕΙΡΕΜEΝΑ ΧΡΟΝΙA

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ


του ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ
Περιφερειακού Συμβούλου Βορείου Αιγαίου

       Για τη χώρα μας η επιτακτική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την πράσινη ανάπτυξη δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση, αλλά και πρόκληση ορθολογικής αξιοποίησης του εξαιρετικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των κλιματικών χαρακτηριστικών με τα οποία είναι προικισμένη η Ελλάδα. Δυστυχώς όμως τα κακώς κείμενα γίνονται συχνά και στην περίπτωση αυτή τροχοπέδη για την παραγωγική, κερδοφόρο επένδυση και στον τομέα αυτό.
   Η ανάπτυξη στην εποχή της κοινωνίας της γνώσης και της πολυδιαφημιζόμενης σήμερα πράσινης οικονομίας δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν δεν συνοδευτεί από τουλάχιστον δύο προϋποθέσεις:
   Πρώτον, με την ανάπτυξη εγχώριας έρευνας και τεχνογνωσίας, την οποία είμαστε σε θέση να εξάγουμε αντί να εισάγουμε τελικά πλήττοντας αντί να βελτιώνουμε το ισοζύγιο των συναλλαγών μας.
   Δεύτερον, η ανάπτυξη δεν θα είναι βιώσιμη αν περιοριστεί σε έργα ολίγων ισχυρών ομίλων και δεν δώσει ευκαιρίες συμμετοχής στις χιλιάδες των μικρομεσαίων, μικρών και ακόμη πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας μας
 Ειδικά για το τουρισμό, το περιβάλλον αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο του ενεργητικού της κάθε τουριστικής επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι η προστασία και η ανάδειξή του αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας και επικερδούς λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, τα όρια της τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να καθορίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκλείουν όχι μόνο τις άμεσες, αλλά και τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιδράσεις για το περιβάλλον. Άρα, μιλάμε για το κατεξοχήν πεδίο εφαρμογής της πράσινης ανάπτυξης.
         Σε μια σύγχρονη οικονομία ιδεών και γνώσης, δημιουργικότητας και ανάπτυξης τα επιχειρηματικά κεφάλαια πρέπει να υποστηρίζουν υγιείς και ρηξικέλευθες προσπάθειες των επιχειρηματικών εγχειρημάτων, στηρίζοντας έμπρακτα την ανθρώπινη ικανότητα και δυναμική, όπως και την ορθή χρήση των κεφαλαίων. Γιατί η δημιουργία υποδομής δεδομένων και η χάραξη στρατηγικών σχεδιασμών είναι συλλογική υπόθεση που αφορά όλους μας και κυρίως το έθνος μας.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

“Ελληνίδα γυναίκα”
  Θέση : Β. Σοφίας, Αμπελόκηποι, Αθήνα
 
Γλύπτρια : Μαίρη Παπακωνσταντίνου

ΜΗΝΥΜΑ  ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Mέχρι και σήμερα ο αγώνας των γυναικών για μια ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, συνεχίζεται αμείωτος.
Τα  πρόσφατα οικονομικά μέτρα πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες, που καθιστά αναγκαίο τη εφαρμογή πολιτικών για  την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης.
Οι γυναίκες αποτελούν ζωτικό κομμάτι του οικονομικού και κοινωνικού ιστού και πρέπει να τις στηρίξουμε.
Με την σημερινή επαχθή συγκυρία είναι ανάγκη να τεθεί ένα νέο πλαίσιο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.
Ας γίνει η 8η Μαρτίου αφετηρία για αλλαγή των κοινωνικών  στερεοτύπων, -πέρα- από τον επετειακό της χαρακτήρα.
Ας υπάρξει στόχευση πολιτικών που θα κάνει την ισότητα πράξη. 
Η γυναίκα έχει πολύπλευρο ρόλο και στο μέλλον.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

1,8 εκ. ευρώ η "προίκα" του Λιμενικού Ταμείου.


ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ "ΤΙΜΟΝΙ" ΜΕΤΑ ΑΠΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ
Ο ΣΤ. ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΦΑΡΑΤΖΗ


Με ευχαριστίες σε όλους τους συνεργάτες του, στα ΜΜΕ, στην τοπική κοινωνία και σε όσους τον βοήθησαν αυτά τα 7 χρόνια της θητείας του ο πρώην πρόεδρος δήλωσε συγκινημένος:
«Αφήνω έναν χώρο που τον πόνεσα και τον πονάω, καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους σας, θα είμαι πάντοτε στη διάθεσή σας.»
Ανέφερε επίσης ότι αφήνει το Λιμενικό Ταμείο με 1.800.000 ευρώ περίπου που πρέπει το νέο Δ.Σ να διαχειριστεί ως τις 31 Δεκέμβρη του τρέχοντα χρόνου.
«Είμαι σίγουρος ότι θα χρησιμοποιηθούν όπως πρέπει και για όσα τρέχουν ήδη, μεταξύ των άλλων και των πεζοδρομίων από το ξενοδοχείο "Χανδρή" μέχρι και το κεντρικό Λιμεναρχείο.».

Ο νέος Πρόεδρος δώρισε στον παλιό μία εικόνα της Παναγίας, ευχαριστώντας τον έτσι για τις μέχρι σήμερα υπηρεσίες που ανιδιοτελώς προσέφερε, ευχόμενος παράλληλα καλή επιτυχία στα νέα του σχέδια, υπονοώντας προφανώς την υποψηφιότητα του Σταμάτη Καρμαντζη στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Πέρα από αυτά συζητήθηκε η κάλυψη των εξόδων των μελών του Δ.Σ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου που προέρχονται από τους Δήμους Ψαρών και Οινουσσών, καθώς επίσης και η επιλογή τράπεζας για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του Δ.Λ.Τ. Χίου, που κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα είναι η Εθνική. Η συνεδρίαση έληξε συμφωνώντας ότι τα συμβούλια κατά πάσα πιθανότητα θα γίνονται Δευτέρες και Πέμπτες, ούτως ώστε να διευκολύνονται τα μέλη του Δ.Σ. που διαμένουν στα Ψαρά και τις Οινούσσες.

Τζ. Σακ. ΑΛΗΘΕΙΑ  5/3/2012

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Δεκτές οι προτάσεις του Σταμάτη Κάρματζη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.

       Με θετική εξέλιξη, στο καυτό θέμα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου και με τις προτάσεις του Περιφερειακού Συμβούλου Σταμάτη Κάρμαντζη, να γίνονται στο σύνολό τους αποδεκτές, έληξε το Περιφερειακο Συμβούλιο της 28ης και 29ης Φεβρουαρίου. 
      Ο Περιφερειάρχης κ. Νάσος Γιακαλής, διαβεβαίωσε ότι οι εποικοδομητικές προτάσεις, που είχε υποβάλλει από τον περασμένο Οκτώβριο ο Σταμάτης Κάρμαντζης θα ληφθούν υπόψη, θα συμπληρωθούν περαιτέρω, από Καθηγητές του πανεπιστημίου Αιγαίου και ειδικούς επιστήμονες, ώστε να αποτελέσουν, μια ολοκληρωμένη λύση πλέον για την Περιφέρεια.

       Στην ίδια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Σταμάτης Κάρμαντζης, τοποθετήθηκε και για την επερχόμενη αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α, που θα δώσει την χαριστική βολή στις τοπικές επιχειρήσεις.

     Τέλος έκανε ειδική αναφορά στην κατάργηση της Εργατικής Εστίας και τις δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις που προκαλεί πανελληνίως ενώ πρότεινε και την παρέμβαση της Ένωσης των Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) για αυτό το πολύ σοβαρό και οδυνηρό για χιλιάδες οικογένειες πρόβλημα.

      Για τα δυο τελευταία θέματα μάλιστα, εκδόθηκαν και ανάλογα ψηφίσματα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.


ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ,
ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

1.1 ΡΟΛΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ- ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ

Η Ελληνική ναυτιλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων ναυτιλιακών δυνάμεων του κόσμου. Η σημασία της ελληνικής ναυτιλίας αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι αποτελεί για την ελληνική οικονομία μια μόνιμη πηγή εισροής ξένου συναλλάγματος, ενώ ταυτόχρονα παρέχει απασχόληση σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
Ο ακτοπλοϊκός στόλος παρουσιάζει ένα σχετικά μικρό μέρος του συνολικού ελληνόκτητου στόλου, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας και την οικονομία της.
Η σημασία της ελληνικής ακτοπλοΐας γίνεται ευδιάκριτη και από το γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχουν 750 λιμάνια , 3000-3500 μικρά νησιά και περίπου 15.000 χιλιόμετρα ακτών. Εξασφαλίζοντας την παραπάνω επικοινωνία, ο ελληνικός ακτοπλοϊκός στόλος συμβάλλει παράλληλα στην άμυνα της χώρας, καθώς τα νησια του Αιγαίου αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών συνόρων με την Τουρκία.

2. ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Οι νησιωτικές περιοχές θεωρούνται, μαζί με τις ορεινές, ως οι κατεξοχήν προβληματικές ζώνες της Ε.Ε., με βάση τους διάφορους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες ανάπτυξης, που εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις από τις ηπειρωτικές περιφέρειες και γενικότερα, από τους κοινοτικούς μέσους όρους . Μάλιστα, σύμφωνα με την ταξινόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο νησιωτικός χώρος κατατάσσεται μεταξύ των πλέον απομονωμένων και οικονομικά καθυστερημένων σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, γιατί περικλείει σημαντικές φυσικές μειονεξίες . Οι νησιωτικές περιφέρειες στα κείμενα των διαφόρων οργάνων της Ε.Ε. χαρακτηρίζονται ως περιφερειακές, περιθωριακές και μειονεκτικές. 
Ο νησιωτικός χώρος αντιμετωπίζει προβλήματα  στις μεταφορικές συνδέσεις μεταξύ των νησιών μεγάλου μεγέθους, αλλά τα προβλήματα είναι αρκετά εμφανή στα μεσαίου μεγέθους νησιά και ακόμη περισσότερο  στα μικρά διάσπαρτα νησιά , τα οποία  το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, με εξαίρεση την θερινή περίοδο είναι απομονωμένα.

Η χάραξη πολιτικής μεταφορών λόγω της πολυπλοκότητας των μεταβλητών που μετέχουν για τον προσδιορισμό του κατά περίπτωση  αποδεκτού  κοινωνικά και οικονομικά σχήματος, αποτελεί μια διαδικασία σύνθετη.
Βασική προϋπόθεση  είναι η εξασφάλιση σταθερού δικτύου μεταφορών , όπου οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες ,θα έχουν πρόσβαση, αλλά και επιλογές για την διακίνησή τους. Η σταθερότητα των συνδέσεων θα εξασφαλίσει όχι μόνο τα βασικά  δημόσια αγαθά όπως είναι η υγεία και η παιδεία   , αλλά θα συμβάλλει στην άρση της απομόνωσης των κατοίκων τους και θα δημιουργήσει συνθήκες διακίνησης των προϊόντων.

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ

Η εφαρμογή του «μεταφορικού ισοδύναμου», της εναρμόνισης δηλαδή των εισιτηρίων των θαλάσσιων μεταφορών με αυτή των χερσαίων ,με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση.. Με την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών στη βάση της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν κάνει, σε σύγκριση πάντα με χώρες της ΕΕ, όπου έχει ήδη εφαρμοστεί το μέτρο, υπολογίζεται πως το κόστος μεταφορών μπορεί να μειωθεί πάρα πολύ
Οι προσπάθειες αυτές στηρίζονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς εδώ και τρεις δεκαετίες η Γαλλία εφαρμόζει το μεταφορικό ισοδύναμο στην Κορσική, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα
Το μεταφορικό Ισοδύναμο είναι για εμάς η ικανή και πρώτη αναγκαία συνθήκη της ανάπτυξης των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών μας

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ- Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πριν 6 χρόνια, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχε συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου  για την εκπόνηση μιας σχετικής μελέτης.
Αξίζει να αναφερθεί, (βάσει αυτής της μελέτης) ότι:

«Η  Αυτοδιοίκηση θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη αποτελεσματικότερα τα «εργαλεία» που προσφέρει ο νέος ΔΚΚ (Σ.Σ τωρα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ)ή οι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αναζήτησης βιώσιμης λύσης για το μεταφορικό πρόβλημα των νησιών, πρέπει να ληφθεί μια σειρά από μέτρα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που προσφέρει το Ελληνικό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον καθώς και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τα μέτρα αυτά , τα σημαντικότερα αφορούν στην: 
α)οργάνωση ενός ενιαίου κέντρου λήψης αποφάσεων, με ισχυρή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αποκλειστική αρμοδιότητα να οργανώνει, σχεδιάζει, προγραμματίζει, συντονίζει,  εποπτεύει και ελέγχει τη διεξαγωγή του συγκοινωνιακού έργου όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, θαλάσσιων και αεροπορικών, στο νησιωτικό χώρο.
β)σύσταση, με πρωτοβουλία του δημοσίου, ενός εξειδικευμένου οργανισμού παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών στις άγονες γραμμές, που θα χειρίζεται δημόσιους πόρους και μέσα, με στόχο την υλοποίηση του σχεδιασμού του κεντρικού φορέα
γ)δημιουργία ενός «Παρατηρητηρίου» που θα καταγράφει συστηματικά τα δεδομένα που σχετίζονται με το σύστημα μεταφορών, τις προσφερόμενες υπηρεσίες, τις ελλείψεις που παρατηρούνται και θα έχει γενικά την ευθύνη παρακολούθησης και αξιολόγησης των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά των νησιωτικών μεταφορών και την προώθηση διορθωτικών δράσεων.
δΠέρα από την αναλυτική τεχνική μελέτη, το «Παρατηρητήριο» παρέχει τη δυνατότητα να υπάρχει συνεχής έλεγχος των προβλέψεων και συνεπώς τη δυνατότητα επικαιροποίησης των προβλέψεων (Continuous Prediction Updating) και (πλέον σημαντικό εφόσον κρίνεται απαραίτητο) τη δυνατότητα παρεμβάσεων για την έγκαιρη διαφοροποίηση της λειτουργίας του μεταφορικού συστήματος.»
ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΡΟΛΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Σε μία προσέγγιση ολοκληρωμένου συστήματος, κρίνεται απαραίτητη η διεξοδικότερη μελέτη του τρόπου με τον οποίο η Πολιτεία θα διαχειρίζεται το σχεδιασμό, λειτουργία, εποπτεία και αποτίμηση του συστήματος καθώς και την κατανομή αρμοδιοτήτων για το σύνολο των μέσων μεταφοράς, μέσω του κεντρικού φορέα συντονισμού και του οργανισμού λειτουργίας που προτείνεται να δημιουργηθούν, με ισχυρή τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προτείνω επικαιροποίηση της ως άνω μελέτης .
 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 
α) Να εκσυγχρονιστούν οι διαδικασίες ανάθεσης υποχρεώσεων δημοσίου συμφέροντος. Ο τρόπος που προκηρύσσονται σήμερα οι εκμισθώσεις των άγονων γραμμων , είναι απηρχαιωμένος. Αναφέρομαι στην ποιότητα ,τα χαρακτηριστικά υπηρεσίας και στο πλοίο που θα πρέπει να είναι ανάλογων προδιαγραφών.
Β) Να ληφθούν μέτρα για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του στόλου. Το κριτήριο για την αναβάθμιση του στόλου είναι καταρχήν οι προδιαγραφές. Οι προδιαγραφές πρέπει να είναι ουσιαστικές, αλλά όταν ερχόμαστε σε θέματα ασφαλείας αυστηρότατες. Δεν είναι τα 35 χρόνια που κάνουν τα πλοία αξιόπλοα. Είναι να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και αυτό να ελέγχεται συνεχώς.
γ) Το κόστος συντήρησης για ένα πλοίο που είναι πολύ μεγάλης ηλικίας, είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το να αγοραστεί ένα μικρότερο ή να κατασκευαστεί ένα καινούργιο πλοίο.

δ) Ο μηχανισμός της ελεύθερης αγοράς, η ενίσχυση του ανταγωνισμού  η επιχειρηματικότητα, οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, που ήταν έως τώρα η μόνη λύση στο πρόβλημα της ακτοπλοΐας, αλλά και από την άλλη μεριά η κρατική μέριμνα για την κοινωνική αναγκαιότητα και για το κενό βιωσιμότητας. Ο συνδυασμός των δύο μπορεί να οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε μία βιώσιμη λύση.

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ 
Η ανάγκη σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους σε ένα νησιωτικό σύμπλεγμα όπως το Αιγαίο, είναι προφανής για να υπάρξει οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης. Ειδικότερα όμως τώρα. με την εφαρμογή του Καλλικράτη, η ανάγκη αυτή γίνεται επιτακτική. Επομένως η σύνδεση των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μεταξύ τους ,όσο και  η αναδιάρθρωση της σύνδεσής τους με την ηπειρωτική Ελλάδα, κρίνεται πλέον απαραίτητη.